Europese REFURB partners bezoeken Centrum Duurzaam

‘Wij willen onze Europese partners laten zien wat het middelbaar beroepsonderwijs doet aan het verduurzamen van de particuliere woningvoorraad’, legt Lisa Adema van de gemeente Leeuwarden uit. ‘We zijn tevens erg nieuwsgierig naar het Duurzaam Doen Huis’. Woensdag 7 maart 2018 kwam een internationaal gezelschap van ongeveer 18 personen naar Centrum Duurzaam om kennis te maken met de verschillende levensechte leeractiviteiten waaronder het Duurzaam Doen Huis.

Refurb
Leeuwarden, provincie Fryslân en Buurkracht zijn partner in het Europese project Refurb, dat als doel heeft de verduurzaming van de particuliere woningvoorraad te versnellen door te komen tot een ‘onweerstaanbaar aanbod voor huiseigenaren’. Naast Nederland zijn er partners uit België, Denemarken, Slovenië, Estland en Duitsland.Meer informatie rond Refurb is te vinden op de website: www.go-refurb.eu

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten en bedrijven. Studenten en medewerkers van bedrijven werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland. Ook ontdekken ze in het Duurzaam Doen Huis welke stappen nodig zijn om woningen, bedrijfspanden en winkels te verduurzamen. ‘Hiermee spelen we in op de duurzame ambities van Nederland’, zo verwoord Roeland Westra het onderscheidend vermogen van het Duurzaam Doen Huis.

NOM ready
‘Onze studenten werken aan levensechte opdrachten van het bedrijfsleven’, vertelt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Naast vakmanschap vragen deze projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap van de studenten’ ‘Onlangs hebben bouwstudenten in samenwerking met bouwbedrijf Jorritsma een NOM-ready project afgerond’. Momenteel werken studenten aan een waterstofauto en een tiny house. Andere voorbeelden van levensechte projecten zijn de ECOkubus, de windmolen, de magazijnrobot en de Frisian Eco Car.

Internationaal
ROC Friese Poort stimuleert studenten een stage of een deel van de opleiding in het buitenland te doen. Een internationale ervaring draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de student, de taalontwikkeling en het staat goed op je CV. ROC Friese Poort gaat het komend jaar verder investeren in internationalisering. ‘Onze studenten werken vanuit verschillende duurzame thema’s samen met studenten uit het buitenland , geeft Jan van der Weijde aan. ‘Zo hebben onze studenten meegewerkt aan de bouw van de Ecokubus in Noorwegen. En binnenkort gaan onze studenten naar Estland voor Smart Industries’.

Duurzaam Doen Lezingen
‘Wij organiseren elke maand een Duurzaam Doen Lezing over een actueel duurzaam thema’, zegt Roeland Westra. Tijdens deze bijeenkomsten komen studenten, docenten en het bedrijfsleven bij elkaar om kennis met elkaar te delen. De lezingen worden georganiseerd door ROC Friese Poort Centrum Duurzaam in samenwerking met ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen, Installatiewerk Noord, Uneto VNI en Otib.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.