Duurzaamheid in de praktijk voor studenten mechatronica in Duurzaam Doen Huis

‘We zijn dit schooljaar gestart met het keuzedeel duurzaamheid in beroep’, vertelt Emrah Sonmez, docent van ROC Friese Poort in Sneek. ‘Met als doel om onze studenten bewust te maken van duurzaamheid’. Duurzaamheid is namelijk overal: thuis, in de sportkantine van de sportclub en in het stagebedrijf. In juni 2017 volgden ongeveer 30 mechatronica studenten uit Sneek de praktische workshop “Hoe verduurzaam ik mijn woning?’ in het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam in Leeuwarden. ‘Een praktische kennismaking met duurzame technieken als afsluiting van de theorie over duurzaamheid’.

Klik door voor een foto impressie duurzaamheid in de praktijk in het Duurzaam Doen Huis

Duurzaamheid begint bij jezelf
‘Praten over duurzaamheid is niet zo moeilijk’ stelt Roeland Westra, projectleider van Centrum Duurzaamheid. ‘Maar wat doen jij en ik aan duurzaamheid?’ Zelf iets doen aan duurzaamheid begint thuis maar heeft ook te maken met de keuzes die je maakt om van A naar B te gaan. Zo is er in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 een initiatief van jongeren om 2 weken lang te reizen zonder een druppel benzine, de Elfwegentocht. ‘Maar vandaag gaan we aan de slag met duurzaamheid bij jou thuis’.

Trias Energetica
Elk huis verbruikt energie op gas en elektriciteit. In 2050 zijn er geen woningen in Nederland met een gasaansluiting. ‘Dat betekent dat we de woningen waarin jullie nu wonen moeten verduurzamen’, legt Durk Reitsma, docent installatietechniek van ROC Friese Poort uit. ‘En dat doen we op basis van de Trias Energetica die bestaat uit een 3-tal praktische stappen’. De eerste stap is het beperken van de energievraag door vooral isolatiemaatregelen. Stap twee is het zelf opwekken van energie door zon, wind, aardwarmte en bio. De laatste stap is om technische installaties zo efficiënt mogelijk te laten werken.

Hoe verduurzaam ik mijn woning?
‘Duurzaamheid begint bij jezelf. Welke duurzame keuzes maak jij?’, zo prikkelt Durk Reitsma de studenten. ‘Julie gaan zelf keuzes maken in nieuwe duurzame technieken om een hoekwoning te verduurzamen’. Kijk naar de investering, de energiebesparing en de CO2 uitstoot per duurzame installatie. En ontdek welke keuzes in duurzame technieken nodig zijn om te komen tot energieneutraal of nul op de meter’. Een aantal duurzame technieken zijn douche-wtw, passief huis toestel, HRe ketel met micro WKK, vloer- en wandverwarming, balansventilatie, zonnepanelen en warmtepomp. Daarnaast zijn er bouwkundige maatregelen waaronder vloer-, wand- en dakisolatie. Deze praktische workshop is een actieve werkvorm van Centrum Duurzaam in samenwerking met Tolsum Energie Advies en Oldenboom Meinesz.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten en bedrijven. Studenten en medewerkers van bedrijven werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland. Ook ontdekken ze in het Duurzaam Doen Huis welke stappen nodig zijn om woningen, bedrijfspanden en winkels te verduurzamen. ‘Hiermee spelen we in op de duurzame ambities van Nederland’, zo verwoord Roeland Westra het onderscheidend vermogen van het Duurzaam Doen Huis. Vanaf 2020 bouwt Nederland namelijk volgens de BENG maatregel: bijna energie neutraal gebouwd. In 2018 geldt dit al voor overheidsgebouwen. ‘Voor alle nieuwbouw in Nederland zie ik het wel gebeuren, maar we staan wel voor een uitdaging als je kijkt naar de bestaande voorraad in woningen en gebouwen’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.