Duurzaamheid in de praktijk voor studenten dienstverlening ROC Friese Poort Sneek

Welke rol speelt duurzaamheid in het beheren van facilitaire gebouwen? ‘We zoeken antwoorden op deze vraag omdat we dit schooljaar gestart zijn met de opleiding dienstverlening in Sneek’, legt Joost Scheffer, docent ROC Friese Poort Sneek uit. ‘Dit is een 2-jarige opleiding waarbij de studenten na het eerste jaar kunnen kiezen voor zorg en welzijn of facilitair. Met deze praktijkdag bij Centrum Duurzaam willen we onze studenten laten kennis maken met duurzame technieken in de zorg en op facilitair gebied’. Ongeveer 40 studenten dienstverlening van ROC Friese Poort uit Sneek kwamen in januari 2017 naar Centrum Duurzaam voor deze duurzame doe-excursie.

Klik door en beleef zelf de praktijkdag duurzaamheid van 23 januari 2017 bij Centrum Duurzaam

Klik door en beleef zelf de praktijkdag duurzaamheid van 30 januari 2017 bij Centrum Duurzaam

CV ontluchten
In de afgelopen periode is in theorie het ontluchten van de cv aan de orde geweest voor de studenten. Voor facilitair medewerkers een actueel onderwerp in het beheren van gebouwen. ‘We willen nu dat onze studenten de opgedane theorie gaan toepassen in de praktijk’, zegt Joost Scheffer. ‘Dat ze zelf een cv ontluchten en bijvullen’. CV-ketel bijvullen is nodig als druk te laag is. Dit is merkbaar als de verwarming of het warme water niet meer goed warm is, legt Durk Reitsma uit. Bij nieuwe installaties en net bijgevulde installaties is CV-ontluchten nodig. ‘Met deze eenvoudige handelingen verbeter je het rendement, verlaag je de stookkosten en verminder je de kans op storingen’.

Duurzaam Doen Huis
‘In het beheren van gebouwen speelt het energieverbruik een steeds grotere rol’, stelt Durk Reitsma, docent Duurzaam Doen Huis van ROC Friese Poort. Vanaf 2018 dienen alle overheidsgebouwen bijna energieneutraal gebouwd te zijn. ‘Dit noemen we de BENG norm’. Deze energie neutrale gebouwen bestaan uit een mix van duurzame technieken. De studenten gingen zelfstandig op zoek naar een aantal duurzame technieken in het Duurzaam Doen Huis. Zo ontdekten op een praktische manier wat de investeringen en besparingen zijn van een douche-wtw, passief huis toestel, HRe ketel met micro WKK, vloer- en wandverwarming, balansventilatie, zonnepanelen en warmtepomp. Een praktische ontdekkingstocht om duurzame technieken te herkennen in gebouwen.

3D printen
3D printen is een nieuwe techniek. Momenteel is iedereen aan het ontdekken wat de 3D printmogelijkheden zijn. En wat zijn dan de praktische toepassingen van 3D printen binnen zorg, welzijn en facilitaire dienstverlening? ‘Dit willen we samen met onze studenten ontdekken’, vertelt Joost Scheffer. Vandaar deze 3D printworkshop om studenten enthousiast te maken voor 3D printen. ‘Als we vandaag onze studenten nieuwsgierig weten te maken dan zetten ze zelf wel de volgende 3D stappen’. Op basis van het principe van rapid prototyping (schets/idee – ontwerp – produceren – testen) ontwierpen (in Tinkercad) en printten de studenten een flesopener. ‘De volgende stap is om de studenten na te laten denken over een hulpstuk in de zorg. Ze kunnen dan bijvoorbeeld een hulpstuk voor het beter vasthouden van bestek zelf uitprinten in 3D’, zo denkt Jan Sjoerd Veenstra , docent van ROC Friese Poort Sneek, al vooruit.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.