Demonstratie Xiriton voor bouwstudenten ROC Friese Poort Leeuwarden

‘We willen onze studenten kennis laten maken met nieuwe bouwmaterialen’, zegt Wessel de Vries van ROC Friese Poort Leeuwarden.’Xiriton is een nieuw materiaal en bovendien biobased’. Maandag 3 april 2017 verzorgde Frank Bucher van Acroniq een demonstratie over xiriton oftewel beton met olifantsgras .
Ongeveer 20 timmermannen maakten kennis met dit nieuwe bouwmateriaal waarvan in de innovatiewerkplaats van Centrum Duurzaam al een picknickbank staat van olifantsgras.

Klik door voor een foto impressie van de demonstratie Xiriton

Wat is biobased bouwen?
‘Het meest kenmerkende van biobased bouwen is dat er sprake is van een cyclus of kringloop’, stelt Sake Holkema, docent van ROC Friese Poort Drachten. ‘We gebruiken materialen die in de natuur groeien en die biologisch afbreekbaar zijn’. Biobased bouwen geeft daarmee een praktische invulling aan de circulaire economie. Het meest gebruikte biobased bouwmateriaal is hout. ‘We gebruiken hout natuurlijk al eeuwen lang. Maar tegenwoordig herontdekken we ‘vergeten’ materialen zoals hennep, wol, stro en leem en passen we deze op een nieuwe manier weer toe’. Toepassingen van biobased bouwmaterialen zijn kozijnen, boeidelen en rabatdelen en natuurlijk houtskeletbouw.

Xiriton
‘Xiriton is een natuurlijk bouwmateriaal met vezels van miscanthus oftewel olifantsgras’, vertelt Frank Bucher van Acroniq. Het is een C4 gras die CO2 opslaat door koolstofdioxide om te zetten in suikers. Naast CO2 compensatie is olifantsgras licht, poreus, brandveilig en herbruikbaar. ‘Olifantsgras is prima te gebruiken als bouwmateriaal in de houtskeletbouw voor fundatie, vloeren, muren en dak’. Ook binnen de wegenbouw is olifantsgras te gebruiken voor fietspaden en snelwegen. Andere biobased bouwmaterialen zijn riet, hennep, bamboe, vlas, wol en stro.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.