Comfort luchtgordijn Sensair van Biddle in Duurzaam Doen Huis

Het Duurzaam Doen Huis loopt voorop in duurzame technieken. ‘Dit zijn technieken om de gebouwde omgeving te verduurzamen’, vertelt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘En dan vooral woningen, de kleine utiliteit en winkelpanden’, vult Durk Reitsma van ROC Friese Poort aan. Elk schooljaar vervangt het Duurzaam Doen Huis bestaande duurzame technieken of komt er een nieuwe duurzame techniek bij. Maandag 16 juli uli 2018 stelde Friso Steegstra van Biddle in het Duurzaam Doen Huis een nieuw comfort luchtgordijn in.

Comfort luchtgordijn = onzichtbare deur
In openbare gebouwen en winkels is een klantvriendelijke entree van groot belang. ‘De deur gaat met regelmaat open of staat zelfs de hele dag open, is de ervaring van Friso Steegstra van Biddle. Hierbij gaat veel warmte en dus energie verloren. Daarnaast komt er veel kou binnen wat zorgt voor comfortproblemen. ‘Met een luchtgordijn installeer je een onzichtbare deur, waardoor de warmte binnen blijft en de kou buiten’. Bij een openstaande deur ontstaat door het aanwezige temperatuurverschil tussen binnen en buiten een luchtstroming . De warme lucht ontsnapt bovenin de deuropening naar buiten en van buitenaf stroomt koude lucht naar binnen. ‘Ventilatie versterkt dit effect’. Een luchtgordijn creëert een robuuste onzichtbare deur, waardoor de warmte binnen blijft en de kou buiten. ‘Dus zelfs wanneer de deur open staat, is deze qua energieverbruik eigenlijk gesloten’. Een luchtgordijn bespaart energie in winkels, restaurants, kantoorgebouwen, industriële gebouwen en koel- en vriescellen.

Duurzaam Doen Huis
Duurzaamheid, iedereen heeft het erover maar wat ik kan ik zelf doen? Welke keuzes moet ik maken om te verduurzamen in de gebouwde omgeving ? In het Duurzaam Doen Huis werken studenten en medewerkers van bedrijven altijd met de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland. Zo ontdekken ze welke stappen nodig zijn om woningen, bedrijfspanden en winkels te verduurzamen. ‘Hiermee spelen we in op de gasloze en energieneutrale ambities van Nederland’, zo verwoord Roeland Westra het onderscheidend vermogen van het Duurzaam Doen Huis.

Hoe verduurzaam ik mijn winkelpand?
In het Duurzaam Doen Huis is het mogelijk om de workshop ‘Hoe verduurzaam ik mijn winkelpand? te volgen. ‘Studenten ontdekken zelf dat het verduurzamen van een winkelpand goed is voor het milieu, het comfort en de waarde van de winkel verhoogt en ook dat er flink geld mee te besparen valt’, licht Durk Reitsma. Naast het luchtgordijn maken studenten kennis met een aantal andere duurzame technieken zoals LED verlichting, vloer- en wandverwarming, balansventilatie, zonnepanelen en warmtepomp.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.