Circulair bouwen en BIM zichtbaar voor bouwstudenten bij nieuwbouw Uniformberoepen

‘De nieuwste bouwontwikkelingen in de praktijk zijn voor ons dichtbij’, zegt Emil Koster docent van ROC Friese Poort. Onze nieuwbouw van Uniformberoepen aan de Egelantierstraat is voor 100% energieneutraal, vult Roeland Westra projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort aan. ‘Onze studenten lopen stage bij onze bouwpartners en er is een informatieruimte voor gastlessen’. Donderdag 18 mei 2017 brachten middenkader bouwkunde studenten een bezoek aan de nieuwbouw voor een gastles van Friso Bouwgroep over circulair bouwen en BIM.

Circulair bouwen
Met circulair bouwen willen we vooral grondstoffen gebruiken die herbruikbaar zijn, legt Radboud Poortvliet van Friso Bouwgroep uit. Een gebouw is in het circulaire denken meer dan een functionele ruimte met een sociale functie. ‘We zien gebouwen dan ook als opslagplaatsen. Al het materiaal dat we nu gebruiken is bruikbaar voor een toekomstig gebouw’. Bij circulair bouwen draait het om verantwoorde materiaalkeuzes. ‘Al deze keuzes vertalen we naar een gebouwpaspoort die zichtbaar is voor de gebruikers van het gebouw’.

BIM
‘Met BIM bouwen we ook een digitaal pand’, zo stelt Radboud Poortvliet. BIM staat voor bouw informatie model. Het is een virtueel bouwwerk compleet met installaties waarbij sprake is van een samenwerking tussen de verschillende bouwpartners. Het doel van BIM is om tijdens de bouw de faalkosten te verlagen en om na de bouw de prestaties van het gebouw te verbeteren ‘Voordeel tijdens de bouw is om alles digitaal uit te zetten via GPS’. Omdat ook de materiaalkeuzes inzichtelijk zijn in BIM is er inzicht in het toekomstig gebruik van de gebruikte materialen. ‘BIM helpt ons om ook duurzame materiaalkeuzes te maken in de toekomst’.

Bouwpartners
ROC Friese Poort is opdrachtgever voor deze nieuwbouw van de uniformberoepen en voert de regie over het bouwproces. Friso Bouwgroep is de aannemer, Pranger Rosier is verantwoordelijk voor de installaties , Technion is de adviseur installaties. Het gebouw is ontworpen door Wind Architecten Adviseurs.

Dag van de bouw 2017
Zaterdag 20 mei 2017 is de twaalfde editie van de Dag van de Bouw. Bij uitstek een dag het verhaal van circulair en energieneutraal bouwen te vertellen aan het grote publiek. ‘Dit nieuwbouwproject is onderdeel van de Dag van de Bouw en iedereen is van harte welkom van 10.00 tot 16.00 uur’, is de uitnodiging van Radboud Poortvliet. Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra en UNETO-VNI organiseren deze Dag van de Bouw

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.