Challenge duurzaam vervoer voor studenten ROC Friese Poort Emmeloord

“Jullie gaan vandaag iets doen wat je nog niet eerder hebt gedaan’. Met deze woorden prikkelde Roeland Westra projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort vrijdag 17 februari 2017 zo’n 40 derdejaarsstudenten mechatronica, werktuigbouw en elektrotechniek van ROC Friese Poort Emmeloord.’ Voor Instituut Composiet Ontwikkeling gaan jullie nadenken over een duurzaam vervoermiddel voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. In 4 stappen en in 4 uren presenteer je het eerste idee’. De Challenge is een initiatief van Centrum Duurzaam in samenwerking met Frysklab.

Klik door en beleef de Challenge duurzaam vervoer zelf

Duurzaam vervoer CH2018
Er zijn veel initiatieven op het gebied van duurzaam vervoer. ‘We zijn op weg naar duurzaam vervoer en daar kunnen jullie als studenten bij uitstek een bijdrage aan leveren’, stelt Allard Zandstra van Instituut Composiet Ontwikkeling uit Emmeloord. ‘Ik wil jullie uitdagen om een duurzaam vervoermiddel te ontwerpen en te maken voor de binnenstad van Leeuwarden op basis van composiet’. Groot voordeel van composiet is dat het zowel licht als sterk is. Composiet is namelijk 40 tot 50% lichter dan staal. Daarnaast is composiet vormgevingsvrij en te combineren met metaal. ‘Denk ook na over betaling en exploitatie van het duurzame vervoermiddel’.

Challenge: levensechte opdracht
‘De Challenge als levensechte opdracht voor onze studenten verbindt het onderwijs met het bedrijfsleven’, legt Ger Dijkstra, opleidingsmanager van ROC Friese Poort in Emmeloord uit. ‘We zien vanochtend de passie van de opdrachtgever en de passie van de studenten in de pitches. Passie is dan ook het cement tussen het onderwijs en het bedrijfsleven’. De eerste ideeën van de studenten zijn onder andere een elektrische scooter met aanhanger op basis van waterstof. Maar ook een bus, een taxi met luchtstroming als energie opwekking en zelfs een duurzame box voor elektrische fietsen. ‘Dit hebben we inderdaad nog nooit eerder gedaan. We willen dit vaker’, zo reageerden de studenten na afloop.

Klik hier voor de Challenge duurzaam vervoer

Nieuwe inzichten
‘Een Challenge vraagt veel van onze studenten’, vertelt Ger Dijkstra. ‘In dit levensechte project van 20 weken krijgen onze studenten te maken met vakmanschap, sociaal vakmanschap en ondernemerschap met als resultaat nieuwe inzichten en een eindproduct’. ‘ Innoveren is leuk maar lastig. De studenten hebben daar gisteren voor het eerst kennis mee gemaakt. Het is een proces dat creativiteit maar ook zakelijkheid vraagt en nodig heeft. Daarnaast moet je je idee kunnen presenteren en beschikken over technische kennis. Ik kwam geïnspireerd terug van ROC Friese Poort. Alles is met enthousiasme door de studenten opgepakt. Een mooie leerzame dag voor iedereen’, vult Allard Zandstra van Instituut Composiet Ontwikkeling aan.

Elfwegentocht
‘Wij willen Fryslân uitdagen om in 2018 twee weken lang te reizen op niet-fossiele brandstoffen’, vertelt Douwe Beimin van de Elfwegentocht.’ Het mooie van dit initiatief is dat het door jongeren is bedacht’. De Elfwegentocht betekent twee weken lang voortbewegen op de fiets, de step, met groen gas of elektrische auto’s, in de biogas bus, met de elektrische trein of met de elektrische boot. Thuis werken is natuurlijk ook een mogelijkheid. ‘Jullie hebben nu de kans om een eigen duurzaam vervoermiddel te bedenken, te ontwerpen en te maken die inzetbaar is tijdens de Elfwegentocht’. Anno 2017 blinkt Fryslân al uit in fossielvrije voertuigen. In Fryslân varen en rijden al meer dan 1000 elektrische boten, 1500 auto’s op groen gas, meer dan 1000 elektrische auto’s en 30 bussen op groen gas. ‘Met de Elfwegentocht willen we de inwoners van Friesland en Nederland de voordelen van duurzaam vervoer laten zien zodat ze zelf de stap naar duurzaam vervoer ook sneller maken’.

Leeuwarden CH2018
Ook duurzaamheid is een van de thema’s om het complete verhaal van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 vertellen. ‘Een duurzame toekomst vraagt een andere omgang met energie, water, voedsel en natuur ’, zegt Douwe Beimin. Leeuwarden-Fryslân 2018 jaagt een breed palet aan inspirerende projecten aan die laten zien hoe het anders kan, aantrekkelijk en duurzaam. Denk maar eens aan duurzame voertuigen, elektrische boten, energie neutrale huizen, fossielvrije festivals, fossielvrije bedrijfspanden, scholieren die aan de slag gaan met energie, de zonnebootrace en uiteraard alle energie coöperaties die energie opwekken in het eigen dorp.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.