Centrum Duurzaam doet mee aan Koplopersproject

Op dinsdag 3 november 2015 startte de 2e groep Koplopers in Leeuwarden. Deze bedrijven gaan de komende 8 maanden aan de slag met duurzamer ondernemen. De aftrap van het project vond plaats bij Lodema Elektrotechniek op de Hemrik. Deelnemer en gastheer Rene Tuinenga verwelkomde de deelnemende organisaties; Van der Geest Schilderspecialisten, Verno Materieel verhuur, Alfa Accountants en Adviseurs, Nivo Noord, ROC Friese Poort Centrum Duurzaam en Grafische Groep van der Eems en Taxi Beimers. Deze bedrijven uit de accountancy, elektrotechniek, personenvervoer, materieelverhuur, middelbaar beroepsonderwijs en schilder- en schoonmaakspecialisten en vinden elkaar in Duurzaam Ondernemen.

Wat is het Koploperproject?
Het Koploperproject is een project waarin bedrijven aan de hand van concrete voorbeelden aan de slag gaan met energiebesparing, afvalscheiding, co²-uitstoot, duurzaam personeels- en inkoopbeleid en de eigen presentatie en communicatie over hun specifieke duurzaamheid. Dit is voor een schildersbedrijf heel wat anders dan voor een onderwijsinstelling of de taxiondernemer. En daarin schuilt nu juist de kracht van het Koplopersproject. Bedrijven delen ervaringen, leren van elkaar en helpen hiermee elkaar om de duurzaamheid in eigen bedrijf op een hoger peil te brengen. Dit alles in de overtuiging dat duurzaamheid loont!

Ambitie Centrum Duurzaam
Centrum Duurzaam wil zich ontwikkelen tot een Energie Competentie Centrum. We hebben een schoolgebouw met duurzame faciliteiten om een vliegende start te maken, aldus projectleider Roeland Westra. De eerste stap is om de energievraag en het energieverbruik van het gebouw in kaart te brengen. Vervolgens is het mogelijk om te experimenteren met zonne-energie (zonnepanelenveld) en met windenergie (windmolen) als natuurlijke energiebronnen. Afhankelijk van de energie opbrengst is energie opslag nodig om energiegaten op te vullen. Dit vraagt een andere manier van denken en doen en ook nieuwe competenties van docenten en studenten van ROC Friese Poort.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.