Centrum Duurzaam denkt mee met energieneutraal Ooststellingwerf

Een energieneutraal- en onafhankelijk Ooststellingwerf in 2030. En wat betekent dit voor uw dienstverlening? Op deze vraag zochten installatie- en bouwbedrijven in Ooststellingwerf een antwoord. Op donderdag 17 november 2016 kwamen een 15-tal bedrijven bij elkaar in het gemeentehuis in Oosterwolde. Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort, ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen en het Friesland College vertelden over de verschillende duurzame technieken en de opleidingsmogelijkheden. Deze bijeenkomst is een initiatief van Jan Gropstra (beleidsmedewerker Milieu) en Marlies Ballemans (Stichting Duurzaam Ooststellingwerf/Ballemans Advies).

Duurzame technieken en opleidingsmogelijkheden
‘Van lineair naar circulair, dat is onze uitdaging in denken en doen’, zo beweert Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Dit vraagt een andere bouwmethode, andere bouwmaterialen en andere technieken. ‘In 2020 dienen we alle nieuwbouwwoningen energieneutraal te bouwen’. De eerste stap om te komen tot energieneutraal is het energiezuinig maken van installaties. De tweede stap is het opwekken van energie door zon, wind, aardwarmte en biomassa. En stap drie is het opslaan van energie. ‘Dat leren we onze studenten in het Duurzaam Doen Huis in Leeuwarden’. Met betrekking tot opleidingsmogelijkheden stelt Abel Veltman van het Friesland College de vraag hoe we jongeren kunnen enthousiasmeren voor de techniek.’ En als we gaan opleiden laten we dan gericht opleiden’. ‘Op dit moment leiden we zelfs op maat op voor de installatiebranche in Friesland‘, vult Ity Duursema van ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen aan.

Klik door voor de presentatie over duurzaam bouwen / duurzame installaties

Ontwikkelingen energiegebied
De trend op de langere termijn is het afbouwen van het aardgasverbruik, en veel meer elektriciteit als energiebron. De grootste uitdaging zit in de aanpak van de bestaande 10.000 woningen in de gemeente. Hier is isolatie de eerste en belangrijkste maatregel. Daarnaast is het slim om energie te besparen: wat je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken of in te kopen. Naast financiële prikkels helpen bewustzijn én enthousiasme de bedrijven en inwoners om in actie te komen. Samenwerking tussen de gemeente, het onderwijs en de installatie- en bouwbedrijven is nodig om de inwoners en bedrijven in de gemeente goed te bedienen én de gestelde energiedoelen te bereiken. Er komt op het Ecommunitypark een biobased centrum gericht op onderwijs en circulaire economie/grondstoffen.

Stichting DO!
Stichting DO! staat voor Duurzaam Ooststellingwerf. DO! wil de gemeente duurzamer maken. Met verschillende projecten is het realiseren van een leefbare en duurzame omgeving mogelijk. Dit wil de stichting doen door samen te werken met de overheid, onderwijs, bedrijven en de inwoners van Ooststellingwerf. DO! is ontstaan uit het Koploperproject waaraan meerdere bedrijven in Ooststellingwerf hebben meegedaan. Het Koploperproject helpt bedrijven voor één jaar om te verduurzamen. DO! heeft een langetermijnstrategie waarmee DO! streeft naar continue aandacht voor duurzaamheid.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.