Bouwstudenten ROC Friese Poort Drachten en Emmeloord ontdekken nieuwe technieken

‘We willen de uitvoerders van morgen een breed inzicht geven’, motiveert Femke Gerbrandy, docent bouw Emmeloord, de keuze om met bouwstudenten naar Centrum Duurzaam te komen. ‘ Centrum Duurzaam begint bij de techniek van morgen en voegt daarmee waarde toe aan het opleidingsprogramma van bouwkunde, vult Gerwin Elzinga, docent bouw Drachten, aan. Maandag 11 april 2016 en maandag 18 april 2016 waren respectievelijk de bouwstudenten van Emmeloord en Drachten te gast bij Centrum Duurzaam voor 3D printen en het Duurzaam Doen Huis.

Klik door voor de foto impressie van Drachten.

Klik door voor de foto impressie van Emmeloord.

Duurzaam Doen Huis
‘De bouwstudenten die wij nu opleiden bouwen in de toekomst energie neutrale woningen’, stelt Durk Reitsma, docent installatietechniek. ‘Sterker nog vanaf 2020 dienen alle nieuwbouwwoningen energieneutraal te zijn’.  Het Duurzaam Doen Huis van ROC Friese Poort speelt op deze ontwikkeling in. In het Duurzaam Doen Huis staan in samenwerking met 22 fabrikanten een aantal technische installaties met duurzame toepassingen. ‘Elk energieneutraal huis bestaat uit een aantal technische installaties’, legt Durk Reitsma uit. ‘Als deze installaties niet goed ingeregeld zijn of in bedrijf gesteld zijn, dan zijn deze installaties energieverslinders’. Vanuit deze invalshoek gingen de bouwstudenten aan de slag met praktijkopdrachten over onder andere de warmtepomp, passief huis toestel en een balansventilatie unit.

3D printen
‘Ontwikkelingen in je eigen vakgebied volgen is belangrijk voor iedereen, dus ook voor uitvoerders’, geeft Marleen Andela van Frysklab aan. ‘Het gaat om up-to-date vakmanschap’. Een kennismaking met 3D printen is voor bouwstudenten dan ook een logische stap in het leerproces. Wellicht dat er binnen afzienbare tijd 3D-geprinte huizen zijn? Of dat een 3D printer bouwonderdelen print en dat we deze onderdelen op de bouwplaats in elkaar zetten? ‘Met de 3D printworkshop willen we onze bouwstudenten een blik in de toekomst van de bouw laten werpen’, zegt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam lachend. ‘Als onze studenten het proces van het 3D printen kennen en ze de toegevoegde waarde van 3D printen zien maken ze zelf wel vervolgstappen’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.