Bouwstudenten ontwerpen autarkische cocon voor Watersportcamping Heeg

‘Duurzaamheid is een bron van inspiratie voor onze campinggasten’, vertelt Karin Veldhuizen van Watersportcamping Heeg. ‘Onze maatschappij gaat namelijk van gebruik naar bezit. Dit willen we zichtbaar maken in een autarkische cocon voor fietsers’. In het afgelopen schooljaar gingen bouwstudenten van ROC Friese Poort Sneek met deze levensechte projectuitdaging aan de slag.

Cocon voor fietsers
Watersportcamping Heeg wil een één persoons cocon voor een fietser ontwerpen en bouwen. Maar wel op een circulaire manier, zo daagt Karin Veldhuizen van de camping de studenten uit. ‘Ontwerp een cocon die gemaakt is van bouwafval en misproducties’. De cocon bestaat uit een aantal ruimtes zoals woonkamer, berging, slaapkamer, badkamer en toilet. “Creëer luxe voor een fietser die de hele dag op het zadel heeft gezeten’. De cocon dient een eyecatcher te zijn door een spraakmakend ontwerp.

Soorten afval
Bouw- en sloopafval bestaat vooral uit puin, steen, hout, metalen, kunststoffen, papier en karto, vertelt James Younan. Na inzameling is er sprake van scheiding, reiniging en afvoer naar verwerkers. Veel bouw- en sloopafval is na bewerking bruikbaar in de weg- en waterbouw of bij de productie van beton en asfalt. ‘Voor het bouwen van de cocon is onze keuze gevallen op hout, staalconstructies, kozijnen, glas, gevelbekleding en dakbedekking’.

Innovatieprojecten
Het ontwerpen van een cocon voor Watersportcamping Heeg door studenten van ROC Friese Poort is een voorbeeld van een innovatieproject. ‘Door de samenwerking met Watersportcamping Heeg noemen we het levensecht projectonderwijs’, vertelt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam . ‘Onze studenten werken aan een echte opdracht waarin de frisse blikken van onze studenten zorgen voor nieuwe inzichten’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.