Bouwstudenten delen levensechte projectervaringen in Cobouw Cafe

Leeuwarden is in 2018 de culturele hoofdstad van Europa. En hoe staat het met de bouw in Friesland? Is er nog wel aandacht voor kwaliteit, esthetica en cultuur? Of is vooral verduurzaming en tempo maken van belang? Het Cobouw Café Leeuwarden van 12 april 2018 ging over bouwcultuur, bouwkwaliteit, innovatie en verleden. In Cafe Thuis in het Fries Museum spraken architecten, bouwdirecteuren, wethouders en bouwstudenten van ROC Friese Poort over het Friese bouwklimaat , innovatie en nieuwe initiatieven.

Klik door en beleef zelf het Cobouw Cafe in een foto impressie

Klik door en beleef zelf het Cobouw Cafe in een film impressie

Het verschil maken
Er staan karakteristieke gebouwen in Friesland zoals bijvoorbeeld de Blokhuispoort en de Elfstedenhal. Momenteel werken bouwbedrijven volop aan de Energiecampus en is het nieuwe Cambuurstadion in voorbereiding. ‘Circulair bouwen, het verminderen van de CO2 uitstoot en een tekort aan vakmensen zijn de uitdagingen waar de bouw voor staat’, stelt Jan Willem van de Groep van Challenge the future. ‘Met vakmensen en met moderne technieken maken we het verschil en zetten we de stap naar duurzame en industriële bouw, vult Biense Dijkstra van Bouwgroep Dijkstra Draisma aan.

Tiny House
‘Onze bouwstudenten ontwerpen momenteel op een levensechte wijze een circulair en ecologisch tiny house van max. 40 m2’, vertelt Renee Lugers van ROC Friese Poort. ‘In deze praktijkopdracht denken we samen met onze docenten en het bedrijf Heijmans onder andere na over het gebruik van circulaire bouwmaterialen, zeggen Hein Joostema en Jesse Jensma, bouwstudenten van ROC Friese Poort. ‘Door samen te werken met studenten van ROC Friese Poort ontwikkelen wij als bedrijf ons tiny house concept ‘Heijmans One’door, zo ervaart Hille de Haan van Heijmans de toegevoegde waarde van de samenwerking met ROC Friese Poort.

NOM ready
‘Onze opdracht is om een sociale huurwoning van Elkien uit de jaren 70 te verduurzamen naar NOM-ready, vertelt Richard Heidinga, bouwstudent van ROC Friese Poort. ‘Samen met Jorritsma Bouw werken onze studenten aan nieuwe thema’s als circulair bouwen, cradle to cradle en het Nul Op de Meter principe’, legt Christiaan Stavorinus van ROC Friese Poort uit.

Levensecht onderwijs
‘Met levensecht onderwijs willen we voorop lopen’, licht Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort toe. ‘En dat betekent dat onze studenten in levensechte projecten over actuele duurzame thema’s altijd samenwerken met bedrijven’. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . Op deze manier ontwikkelen onze studenten zich tot vakmensen van de toekomst. ‘Bovendien kunnen de frisse blikken van onze studenten vandaag al een bijdrage leveren aan de innovaties in en de ambities van de bouw’.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.