Advies zonnepanelenveld Centrum Duurzaam door studenten

Welke keuzes maak je bij het ontwerpen van een zonnepanelenveld? Op donderdag 18 juni 2015 hielden studenten van Middenkader Engineering Electro Energietechniek en Mechatronica een eindpresentatie. Als toekomstige werkvoorbereiders zijn ze in samenwerking met bedrijven zoals Technea gekomen tot een praktisch advies voor het realiseren van een zonnepanelenveld. Dit veld is gekoppeld aan het Duurzaam Doen Huis en voorziet de Ecokubus van duurzame energie. ‘We zijn er wel achter gekomen dat de theorie niet altijd overeenkomt met de praktijk’, aldus Martijn Hiemstra, een van de studenten.

Klik hier voor de foto impressie.

Zonnecellen oftewel pv-systemen
Zonnecellen zijn meestal gemaakt van silicium. Dat silicium bestaat uit twee lagen. Onder invloed van licht gaat er tussen de twee lagen een elektrische stroom lopen. Daarom heten zonnecellen ook wel fotovoltaïsche cellen (Grieks photos: licht, en volt naar de eenheid van elektrische spanning). Afgekort wordt gesproken van PV-systemen. Een andere vorm van PV zijn de elementen gemaakt met de dunnelaagtechnologie. Hierbij wordt gebruikgemaakt van amorf silicium. De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf.

Praktisch advies zonnepanelenveld
De conclusie is dat er (ook voor consumenten) veel verschillende zonnepanelen te krijgen zijn. Voor het zonnepanelenveld is het praktisch om de meest voorkomende consumenten zonnepanelen gebruiken, namelijk de mono en poly kristallijne zonnepanelen. Om de hoeken van de zonnepanelen te verstellen maakt het zonnepanelenveld gebruik van verstelbare zonnepaneeldragers. Op deze manier is het mogelijk om te onderzoeken wat de hellingshoek voor invloed heeft op de opbrengst van de zonnepanelen.

Monitoren zonnepanelen
Het gebruiken van de Solar Edge omvormer is een handige manier om monitoring per paneel te doen. Zo is meetbaar en zichtbaar wat de invloed van schaduw op de zonnepanelen is. Ook is het mogelijk om te vergelijken wat de opbrengst is van de verschillende type zonnepanelen. Door ook een optimizer te koppelen aan elk zonnepaneel is sprake van een maximale en volledige opbrengst per zonnepaneel.

 

 

 

 

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.