3D scaninstructie voor docenten ROC Friese Poort

Op dinsdag 2 en 9 juni 2015 volgden docenten van verschillende technische opleidingen van Centrum Duurzaam een 3D scaninstructie van het bedrijf 4C uit Emmen. Het 3D printlab van Centrum Duurzaam heeft namelijk de beschikking over een 2-tal mobiele 3D scanners om echte objecten in te scannen. De technische opleidingen van ROC Friese Poort Leeuwarden, Sneek, Drachten en Emmeloord kunnen vanuit het eigen vakgebied de 3D scanner gebruiken voor projectonderwijs. Ook zijn de 3D scanners inzetbaar om bedrijfsprocessen van bedrijven te ondersteunen.

Klik hier voor de foto impressie van de 3D scaninstructie

Wat is 3D scannen?
Om bestaande onderdelen te maken of te printen is een 3D bestand nodig. Bij complexe vormen en gedetailleerde materialen is 3D scannen een praktische techniek. Een 3D scanner brengt op een driedimensionale omgeving in kaart en vertaalt deze naar een digitaal 3D model. De Artec 3D scanners zijn 3D video camera’s waarbij ieder frame een 3D beeld vastlegt. Het scanproces bestaat uit het vastleggen van beelden door om het te scannen product heen te lopen of het product voor de camera te laten draaien.

3D scannen in de techniek
Ontwerpen, tekenen en werken met onderdelen zijn veel voorkomende werkzaamheden in de technische opleidingen. Naast het tekenen van een onderdeel hebben de studenten nu ook de keuze om een onderdeel te scannen. Met de Arctec Eva kunnen studenten snel en nauwkeurig een 3D scan maken van bijvoorbeeld de solarboten. De Artec Spider is geschikter voor het scannen van kleinere objecten met veel detail zoals scherpe randen en dunne ribben. Praktijkvoorbeelden zijn meubels en plaatwerkdelen. Ook is 3D scannen toepasbaar voor de Media en Games om te gebruiken voor 3D animaties. Bjorn Stelma, docent middenkader engineering, maakte tijdens deze instructie een 3D scan van een turbineschoep van een gasturbine (elektriciteitscentrale).

3D scannen met bedrijven
Het 3D printlab van Centrum Duurzaam is in samenwerking met Tryn3D uit Harlingen gerealiseerd. Een 3D scanner ondersteunt Tryn3D in het maken van tastbare modellen voor klanten. Samen met studenten van ROC Friese Poort is het mogelijk om echte 3D scan projecten op te zetten. Kernwoorden zijn dan ook nieuwsgierigheid prikkelen, technische kennis delen en nieuwe inzichten opdoen. Tijdens de 3D scaninstructie zijn ook twee echte menselijke wervels ingescand met als doel om het herniaproces te verduidelijken en ook handvaten te bieden voor therapie en preventie.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.