3D Printlab Centrum Duurzaam print model van menselijke rugwervels

Op vrijdag 6 november 2015 ontving Jan Willem Elkhuizen twee 3D geprinte rugwervels. Hiermee wil hij de functie aantonen van de tussenwervelschijf. ‘Die maak ik later en die komt tussen de twee wervels in’. Ik wil het herniaproces verduidelijken en ook handvatten bieden voor therapie en preventie, aldus Jan Willem Elkhuizen. De eerste stap is gezet met de twee 3D geprinte rugwervels in het 3D Printlab van Centrum Duurzaam.

Klik door voor een foto impressie

3D scannen en tekenen
Om de rugwervels te printen is een 3D bestand nodig. Bij complexe vormen en gedetailleerde materialen is 3D scannen een praktische techniek. Een 3D scanner brengt op een driedimensionale manier de omgeving in kaart en vertaalt deze naar een digitaal 3D model. Tijdens een docenteninstructie is een Artec 3D scanner gebruikt waarbij de rugwervels in 3D beelden zijn vastgelegd. Deze 3D beelden zijn vervolgens in een 3D tekenprogramma uitgewerkt tot een printbaar model.

3D Printlab
3D printen is een praktijkvoorbeeld van slimme technologie die een bijdrage levert aan duurzaamheid. 3D printen is nieuw en vraagt als techniek nu al om gekwalificeerde medewerkers. Vandaar dat Centrum Duurzaam de keuze heeft gemaakt voor een 3D Printlab waar studenten praktijkervaring op doen met deze nieuwe ‘smart’techniek. De studenten werken in het 3D Printlab samen met bedrijven op basis van echte praktijkopdrachten zoals het printen van deze rugwervels in 3D. Het 3D Printlab van Centrum Duurzaam is in samenwerking met Tryn3D uit Harlingen gerealiseerd.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.