Waterstof auto blikvanger bij duurzaam diner voor wereldtop biologische landbouw

Op de Friese Dag van de Duurzaamheid, woensdag 10 oktober 2018, kookten de studenten van ROC Friese Poort koken een duurzaam Diner van de Toekomst op de vestiging in Drachten. ‘Het thema is een gezonde bodem’, vertelt Houkje Rijpstra van Circulair Friesland. De wereldtop aan bodem- en biologische landbouwexperts en de leden van de Vereniging Circulair Friesland genoten van een duurzaam menu. Onze studenten bereiden het eten volgens de principes van Dutch Cuisine die de koks-opleidingen hanteren’, legt Peter Wegeling van ROC Friese Poort uit. Het diner is onderdeel van de eerste Soil Food Week in Fryslan dat in het teken van een gezonde bodem en voeding staat.

Dutch Cuisine
Folkert Sonsma, directeur vestiging Drachten: “Het is niet voor niets dat dit diner, een initiatief van Circulair Friesland, door studenten van ROC Friese Poort wordt verzorgd. De studenten leren koken volgens het Dutch Cuisine principe. Dat betekent 100% duurzaam en toekomstgericht met winst voor iedereen: producent, consument en aarde. Dat krijgen de gasten ook mee. En we dineren in het meest duurzame schoolgebouw van Nederland. Daarnaast tonen we een aantal staaltjes van duurzame techniek van onze studenten, zoals een zonneboot en waterstofauto die zij zelf bouwden.” Op het menu staat ook “food for thought”.

Waterstofauto
‘In dit innovatieproject doen onze studenten praktijkervaring en nieuwe inzichten op met fossielvrij rijden op basis van accutechnologie en waterstof’, vertelt Cor Scholte van ROC Friese Poort. Bovendien werken de studenten in dit project samen met Holthausen en Frisian Motors. Vandaag laten we 2 toepassingen zien van waterstof: het omzetten van waterstof naar elektriciteit voor het laden van de accu’s van de waterstofauto en het verbranden van waterstof om een eitje te bakken op de BBQ. Zo at Jaap van der Veen, wethouder van de gemeente Heerenveen een broodje met een op waterstof gebakken ei.

Levensecht onderwijs
‘De solar boot en de waterstofauto zijn projecten die studenten bij ROC Friese Poort uitvoeren’, vertelt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘We noemen dat levensecht onderwijs’. Naast de reguliere lessen werken de studenten in de innovatiewerkplaats met docenten en bedrijven aan de solarboot en de waterstofauto. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘Onze studenten werken met de solarboot en de waterstofauto nu al aan een groene en schone toekomst en ontwikkelen zich zo tot de vakmensen van de toekomst’. Ook studenten in Leeuwarden en Sneek bouwden dit schooljaar aan solarboten en hebben ook meegedaan aan de solarraces in Purmerend, Groningen en Leeuwarden.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.