Studentenontwerp voor Lyts Húske wint wildcard tijdens STAR Awards

Raoul van den Born, Roos Wilke, Luuk Veendrick en Erik Heldoorn wonnen op maandag 8 april 2019 met hun project Lyts Húske een wildcard tijdens de STAR Awards van ROC Friese Poort. Deze awardshow in Stadsschouwburg De Harmonie is de jaarlijkse verkiezing van ROC Friese Poort voor uitblinkende studenten, docenten en stagebedrijven. Door een wildcard in de wacht te slepen, stromen de studenten van vestiging Emmeloord door naar de LC Awards.

Lyts Húske
Tachtig eerstejaars Bouw en Infra studenten van alle 4 vestigingen van ROC Friese Poort startten het studiejaar 2018 – 2019 met een duurzame Challenge. In dit kader dienden zij een moderne trekkershut te ontwerpen, die voldeed aan de eisen van opdrachtgever Stichting Wetterwâlden Bûtenfjild. De jury beoordeelde de ontwerpen onder meer op duurzaamheid, materiaalgebruik en omgang met energie. Ook vormgeving en gebruikte technieken vormden een belangrijk thema, net als financiële haalbaarheid. Opvallend element bij het ontwerp van Raoul, Roos, Luuk en Erik: de inzet van een helofytenfilter, een waterzuiveraar waarbij planten het inkomende water reinigen.

Trotse docent
Met hun ontwerp wonnen de studenten een wildcard in de categorie Student(en) met een uitstekend project, waarmee ze doorstromen naar de LC Awards. Wieta Poelstra, docent Techniek BOL bij ROC Friese Poort, is trots op de jongeren van ROC Friese Poort-vestiging Emmeloord. ‘Mijn studenten zijn met de Challenge aan de slag gegaan en tot een goed uitvoerbaar plan gekomen. Deze generatie bouwkundigen onderzoekt hoe mensen aangenaam kunnen wonen en werken. Dit mag echter niet ten koste gaan van de wereld; de jongeren gaan daarom op zoek naar een balans. Hun inzet en ideeën voor het project leverden een nominatie voor de STAR Awards op. Geweldig wat deze kanjers hebben gedaan!’

Ook Remco Meijerink, voorzitter College van Bestuur, is tevreden: “Wij zijn supertrots op onze Stars. En op alle studenten die meewerkten om dit evenement tot een succes te maken.”

Levensecht onderwijs
De ontwerpopdracht voor een Lyts Húske is een voorbeeld van levensecht onderwijs. Studenten gaan hierbij concreet aan de slag voor een opdrachtgever. Hierdoor doen zij praktijkervaring op en verschijnen goed voorbereid op de arbeidsmarkt, een speerpunt van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.