Gastles ecologisch ontwerpen en produceren vanuit een virtuele omgeving

‘Onze studenten zijn momenteel volop bezig met het ontwerpen van een kleinschalige energieneutrale en circulaire woonunit’, zegt Eeltsje Appelhof van ROC Friese Poort. ‘We noemen dat een ECOkubus’, vult Martin Strampel van ROC Friese Poort aan. Met deze gastles krijgen onze studenten actuele informatie uit de praktijk over energieneutraal en circulair bouwen. Dinsdag 16 oktober 2018 vertelde Siebe Baints van Ecohus Fryslan over ecologisch ontwerpen en produceren vanuit een virtuele omgeving.

Virtueel, circulair en energieneutraal
‘Wij ontwerpen en bouwen woningen vanuit een virtuele omgeving’, vertelt Siebe Baints van Ecohus Fryslan.‘Met BIM (Bouw Informatie Systeem) maakt iedere discipline die betrokken is bij de realisatie van de woning een 3D model. Deze verschillende 3D modellen vormen tezamen een replica van de werkelijkheid’. Op deze manier is een woning een bouwpakket en daarmee vergelijkbaar met lego. ‘We bouwen dampopen en Nul Op Merter woningen met gezonde bouwmaterialen die een hogere restwaarde hebben en bij voorkeur hernieuwbaar zijn’. Voorbeelden van natuurlijke bouwmaterialen zijn: cellulose, houtvezel, hennep, vlaswol, schapenwol, kurk en jute. ‘Alleen voor de fundering van een woning zijn er nog geen volledig circulaire oplossingen’. Voor een NOM concept zijn duurzame installaties nodig. ‘Hierbij passen wij vaak een grondgebonden warmtepomp, zonnepanelen, wtw en een accu toe (in ontwikkeling)’.

Levensecht projectonderwijs
‘Een gastles geeft onze studenten up-to-date kennis uit de praktijk die nodig is voor het ontwerpen van de ECOkubus’, legt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort uit. ‘Een gastles is een van de 6 onderwijs stappen van levensecht onderwijs. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . Op deze manier ontwikkelen onze studenten zich tot vakmensen van de toekomst.

Internationalisering
DE ECOkubus is onderdeel van een internationaal project. Er staat ook een ECOkubus in Noorwegen en op de Azoren. Helaas kan niet elke student naar Noorwegen of de Azoren in het kader van de Ecokubus. ‘Wel proberen we een dagexcursie te organiseren naar Duitsland om daar te kijken hoe ze in Duitsland duurzaam bouwen, belooft Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Een internationale ervaring draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de student, de taalontwikkeling en het staat goed op je CV.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.