Eindpresentatie voor jury Light Challenge door studenten Mediavormgeving

“Het eindobject is schitterend geworden”, vindt docente Pietrix Runia van ROC Friese Poort. Op vrijdagmiddag 23 november presenteerden haar studenten Mediavormgeving hun uitgewerkte idee voor de Light Challenge 2018. In de Leeuwarder Jacobijnerkerk toonden zij het object Message in a Bottle aan de jury en andere aanwezigen.

Klik hier voor een foto-impressie van de presentatie

De eindpresentatie viel samen met lichtfestival LUNA. Opdracht was een object te realiseren dat de overgang accentueert tussen licht en donker. Design, innovatie en duurzaamheid zijn hierbij van groot belang. Op verzoek van opdrachtgever Gemeente Harlingen ontwikkelde het team van ROC Friese Poort een object voor de Willemshaven. De gemeente wil hier een toeristisch en recreatief aantrekkelijk gebied creëren. De studentengroep, bestaande uit Bo, José, Julian, Luka en Niels, kwam met een bijzondere invalshoek. “Tijdens brainstormsessies bedachten we enkele creatieve plannen”, zegt Niels. “Claes Oldenburg was hierbij onze inspiratiebron. Deze buitenlandse kunstenaar is bekend van zijn kunstwerken in de openbare ruimte. Hij maakt daarbij gebruik van grote versies van veelvoorkomende objecten als tandenborstels of wasknijpers. Wij kozen voor een grote fles, met het onderliggende idee van flessenpost.”

Interactie
Er zit bovendien een interactief element aan het concept, vertelt Julian. “Bij de fles kunnen voorbijgangers een QR-code scannen, waarna hun bericht op de lichtkrant in het object verschijnt. Zo stoppen bezoekers echt hun persoonlijke message in de bottle. Als materiaal hebben we gekozen voor polycarbonaat. Dat is licht, duurzaam én transparant. Ook is er sprake van subtiele verlichting in de hals van de fles.” Een ander opvallend element bij het prototype: een vrouwenfiguur naast de fles in het gras. Het gaat hier om een 3D-geprinte versie van groepslid Bo. “Zij loopt stage bij Tryn 3D Printing in Harlingen”, vertelt student Luka. “Zowel de fles als het poppetje zijn daar geprint. Om de schaal van ons object duidelijk te maken, hebben we Bo in laten scannen voor een 3D-print.”

Potentie
Iris Dijkstra, lichtontwerper bij atelier LEK in Rotterdam, begeleidde tijdens de Light Challenge twee groepen, waaronder het team van ROC Friese Poort-studenten. Ze is onder de indruk van hun prestaties. “Verlichting is een breed onderwerp; het is technisch, verhalend en emotioneel. Bij ontwerpen heb je tevens te maken met allerlei stakeholders. Het risico is dan dat je alles tegelijk wilt oplossen voor alle partijen. De studenten kwamen echter met een heel herkenbaar object. Dat ze dit nu al kunnen, geeft aan wat voor potentie ze hebben!”

Prachtig idee
Minne Schiphof, beleidsmedewerker infrastructuur bij opdrachtgever gemeente Harlingen, is ook onder de indruk. “Wij doen als organisatie dit jaar voor het eerst mee, een hele leuke ervaring. Je maakt gebruik van jeugd die nog vrij kan denken. De studenten zijn bovendien met een prachtig idee gekomen. Ik sta hier als tevreden opdrachtgever.” Tot slot tonen ook docentes Pietrix en Anniek hun enthousiasme. “Het object is echt uniek. Het ontwerpen was een grote uitdaging voor hen, maar ze hebben het geweldig gedaan”, zeggen de leerkrachten in koor.

Bekijk hieronder de presentatie van de studenten:

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.