Bouw- en infrastudenten presenteren ontwerp voor Lyts Húske

Ontwerp een moderne variant van een trekkershut, afgestemd op duurzame eisen van Stichting Wetterwâlden Bûtenfjild. Een heldere opdracht die op woensdag 14 november 2018 resulteerde in presentaties in de Innovatiewerkplaats. Bouw- en infrastudenten van de ROC Friese Poort-vestigingen Leeuwarden, Sneek en Emmeloord toonden daar hun plannen voor een Lyts Húske.

Bekijk hier een foto-impressie van de bijeenkomst

De afgelopen tien weken ontwierpen zij hun trekkershut, tijdens dit project Lyts Húske genoemd. Onder toeziend oog van de jury, bestaande uit enkele docenten en opdrachtgevers, verrasten zij de aanwezigen met innovatieve ontwerpen. Voorzitter Oege Hiddema en Romke Kinderman vertegenwoordigden opdrachtgever Stichting Wetterwâlden Bûtenfjild. De onder water gezette boerderij van Kinderman dient in het gebied als locatie voor duurzame overnachtingsmogelijkheden. Aan de studenten de taak hiervoor een geschikte invulling te bedenken.

Bee Box
Naast het presenteren van hun ideeën brachten de studenten ook een bezoek aan bedrijvencommunity There in Leeuwarden. Daar legde Erwin Kenter, initiator van het bedrijvencomplex, uit hoe men een goede pitch opbouwt. Kenter gebruikte daar zeshoekige kaartjes voor; op ieder exemplaar stond een belangrijk onderdeel van een pitch vermeld, zoals de openingszin, een provocatieve vraag en prikkelende afsluiting. Samen vormen deze kaartjes de zogeheten Bee Box, een denkbeeldige honinggraat. Het resultaat: een uitgebreid handvat voor boeiende presentaties.

Beste idee
Aan het einde van de bijeenkomst werd het beste ontwerp bekendgemaakt. Belangrijke punten bij de beoordeling: duurzaamheid, materiaalgebruik en omgang met energie. Ook vormgeving en gebruikte technieken vormden een belangrijk thema, net als de financiële haalbaarheid. Na intensief juryberaad bleek het plan van Raoul van den Born, Erik Heldoorn, Luuk Veendrick en Roos Wilke het populairst. Opvallend element bij het ontwerp van de Emmeloordse studenten: de inzet van een helofytenfilter, een waterzuiveraar waarbij planten het inkomende water reinigen. Raoul van den Born, woordvoerder namens zijn team: “We zijn blij met de winst. Het komt onverwacht, vanwege de vele teams die deelnemen. Leuk daaraan is overigens dat je hele verschillende ideeën ziet vanuit alle vestigingen. Dat ons idee dan tot beste wordt verkozen, is een mooie waardering. De leraren hebben ons trouwens heel goed geholpen. Zonder hen was het niet gelukt.”

Goede plannen
Romke Kinderman toont zich onder de indruk van de presentaties. “Er zitten hele goede plannen bij. Hier en daar met losse eindjes, maar dat is geen probleem. De opdracht was met originele ontwerpen te komen; daar zijn de studenten glansrijk in geslaagd. Het is leuk dat jonge mensen over dit onderwerp nadenken, zij zijn ten slotte de techneuten van de toekomst!”

Levensecht onderwijs
De ontwerpopdracht voor een Lyts Húske is een voorbeeld van levensecht onderwijs. Studenten gaan hierbij concreet aan de slag voor een opdrachtgever. Hierdoor doen zij praktijkervaring op en verschijnen goed voorbereid op de arbeidsmarkt, een speerpunt van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.