Bewoners Havankpark lopen voorop qua duurzame ambities

“Jullie zijn pioniers”, spreekt Sipke Woudstra de ruim veertig aanwezigen toe. Op dinsdagavond 27 november vond in De Fontein de eerste bijeenkomst van Werkgroep Energietransitie Havankpark plaats. Sprekers uit de duurzaamheidssector informeerden de bezoekers over verduurzamingsmogelijkheden.

Bekijk hier een foto-impressie van de bijeenkomst

“De vorige energietransitie, in de zestiger jaren, duurde slechts vijf jaar”, vervolgt Woudstra, initiator van de werkgroep, zijn verhaal. “Toentertijd was de keuze simpel: men ging over op aardgas. Ditmaal valt er uit meerdere bronnen te kiezen, zoals elektriciteit, waterstof of geothermie.” Alle reden dus voor deze informatiebijeenkomst, om duidelijkheid te scheppen voor de bezoekers.

Mogelijkheden
Volgens Arjen Goodijk van Gemeente Leeuwarden valt er binnen wijken veel te winnen qua verduurzaming. “De gemeente denkt na over de toekomstige verwarming van de Leeuwarder wijken. In 2021 zijn alle plannen hiervoor klaar. Hoe dan ook, isoleren is altijd een goed idee. Want een huis met goede isolatie houdt de warmte veel beter vast en kun je dus met veel minder energie verwarmen. Ook biedt de gemeente Leeuwarden een duurzaamheidslening voor energiebesparende maatregelen. Op de website van Energieloket Leeuwarden staan meer handige tips.”

Verduurzamen kost geld, maar levert ook iets op. Roeland Westra, aanwezig namens Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort, kijkt daarom graag naar de financiële kansen. “Laten we onze maandelijkse energielasten investeren in duurzame maatregelen. U kunt vandaag nog beginnen met een installatie, passend bij uw gezinssituatie. Wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien. Niets doen is geen optie.”

Van het gas af
Hille Vellema, wiens bedrijf gespecialiseerd is in installatietechniek, duurzame energie en domotica, kwam ook aan het woord. Hij gaf aan wat erbij komt kijken om woningen van het gas af te halen. Eerst de schil van de woning optimaliseren, dan de groepenkast aanpassen, de warmtepomp aansluiten op aanwezige vloerverwarming en de gaskookplaat wijzigen in een inductiekookplaat. Mocht het plaatsen van een warmtepomp niet mogelijk zijn, kan men ook kiezen voor een hybride warmtepomp. Hiermee wordt het gasverbruik al gehalveerd.

Trias Energetica
Motivaties voor verduurzaming van een woning zijn talrijk. CO2-besparing, financiën of wellicht comfort. “Wat de reden ook is, kies een strategie met behulp van de Trias Energetica”, zegt Durk Reitsma, docent Installatietechniek bij ROC Friese Poort. Deze visie bestaat uit drie stappen: beperk de energievraag, gebruik energie uit reststromen en duurzame energiebronnen of gebruik – als het echt niet anders kan – fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk. “Om dit concreet te maken, nodigen wij u uit voor een workshop bij Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort”, vult Roeland aan. “Tijdens de cursus Hoe verduurzaam ik mijn woning? ontdekt u wat er in uw situatie mogelijk is.”

Regio
De bijeenkomst in De Fontein is een voorbeeld van de regionale inzet van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Samen met partners probeert de onderwijsinstelling duurzame kennis te verspreiden in de regio.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.